www.interior-designer.hu » Szolgáltatások » Dokumentáció

Lakberendezési dokumentációk avagy az enteriőrtervezés folyamata

A jó végeredményt a jó tervezés biztosítja!

A tervezés során többféle dokumentációt készítek, amelyeket különböző szakmák fognak használni.

Többfajta szituációból indulhat az enteriőrtervezés. Legideálisabb állapot, ha még az építés előtti fázisban bekapcsolódik a lakberendező a megvalósulás folyamatába. Természetesen, akkor is komoly segítséget tud nyújtani, ha már készek a falak, kiállások; ha felújításról, bútorcseréről van szó; vagy éppen új stílust készülnek megvalósítani az otthonukban.

Az első interjú és „helyzetfelmérés” után születik a főkoncepció és a skicc-tervek.

Bontás-építési tervre akkor van szükség, amikor lakás/ház/iroda stb. átalakítására kerül sor. Ilyenkor bontjuk, áttörjük, illetve építjük a falakat. Sokszor statikussal való egyeztetés szükséges.

Berendezési terv – színes alaprajz bútorokkal és berendezési tárgyakkal, amely kiegészül berendezési konszignációkkal, melyekbe felsorolásra kerülnek az ajánlott termékek és azok rövid leírásai.

Látványtervek (falnézetek, perspektivikus nézetek) – színes kézi rajzok vagy számítógéppel szerkesztett rajzok (Galériában megtekinthetők).

A vizualizációt segítik a színtervek és hangulattervek (lásd a Galériában).

Sor kerül a katalógusok, anyagminták bemutatására is.

A padló, a mennyezet és a világítás játssza a legnagyobb szerepet a térszervezésben.

Igény esetén készülnek padló- és falburkolati tervek, melyeket a burkolók fogják használni.

A világítás mai lehetőségekkel már magában is „lakberendez”: képes teljesen megváltoztatni a lakás hangulatát, térérzékelésen keresztül – méretét, minden alkalomnak megfelelően.
Lámpahelyek, gépészeti és elektromos berendezések helyének meghatározása lehetőséget ad arra, hogy kiállások kiépítése pontosan és időben történjen. Ezt szolgálja a világítási terv, ahol megjelölésre kerülnek a mennyezeti kialakítások is (pl. gipszkartonozás, barisol, stb.).

Egyre elterjedtebb az „intelligens ház” igénye. Összehangolt világítás, redőny- és függönymozgatás, központi kihangosító és kommunikációs rendszer, riasztórendszer, gáz-, tűz- és vízérzékelők átgondolt megtervezése a továbbiakban páratlan kényelmet és élvezetet kínál a térhasználónak.

A berendezési és kivitelezési tervek elkészítésén, a megfelelő bútorok és berendezési tárgyak kiválasztásán túl tartom a kapcsolatot a kivitelezőkkel, és felügyelem a megvalósítási folyamatokat.